Vinárske šialenstvo

12.06.2019 22:56

Asi dva týždne pred začiatkom zberu vzoriek padol pod altánkom v rodine Dubovských jasný verdikt: „Vo vzduchu cítim rekordnú a úspešnú výstavu vín.“ Rovnako ako bolo cítiť blížiace sa leto, či krásny ovocný buket Haryho vínka. Dobrá a pozitívna nálada signalizovala jediné: blíži sa 9. ročník výstavy vín v Jarnej.

Šialenstvo začalo vlastne hneď v prvý deň zberu vzoriek, kedy sme sa o ôsmej hodine zastavili na čísle 176. Na ďalší deň prišlo zvyšných 96 a my sme radostne pripíjali na nový rekord, konkrétne 272 vzoriek vín. Samozrejme okrem popíjania bolo potrebné prichystať sálu a bufet pre organizátorov a degustátorov. Všetko prebehlo bez väčších problémov a v piatok 31. mája o druhej hodine sme sa postupne začali zbiehať a sústrediť na blížiaci sa začiatok odbornej degustácie vín. Nalievači Samuel Krajčovič, Štefan Dubovský, Alica Glasová, Matej Bartok, Peter Glasa a Stanislav Glasa ml. si porozdeľovali komisie. 

Nalievači na degustácii vín sprava Stanislav Glasa ml., Peter Glasa, Matej Bartok, Alica Glasová, Štefan Dubovský a Samuel Krajčovič.

Richard Krajčovič a Ivana Hájeková si pripravili informačné technológie a Jozef Krajčovič, Pavol Stahoň a Alexej Glasa sa zamerali na svoje komisie, od ktorých budú postupne zbierať hodnotiace hárky. Richard Krajčovič a predseda degustačných komisii Štefan Čambal zahájili degustáciu krátko po štvrtej hodine. Celé hodnotenie trvalo skoro dve a pol hodiny aj s prestávkou. Po hodnotení nasledoval rozstrel o Šampióna bielych a červených vín. Šampión ružových vín bol známy ihneď po ukončení hlavnej časti degustácie. Degustátori si v tom okamihu mysleli, že najlepšia časť dnešnej akcie je za nimi, ale to nevedeli čo si pre nich pripravili bufetári Milan Drška a Peter Bartok. Ich výsledkom boli perfektne upečené a „nastajlované“ klobásky, chutná pečená krkovička a tiež už tradične vynikajúci guláš z rúk samotného bufetára Milana Dršku, ktorý sa podieľal na tomto diele spolu s Petrom Glasom a jeho synom Adamom Glasom. Spojenie skvelých vín a perfektného bufetu spôsobovalo jednoducho almáziu. Nečudo, že ukončenie akcie, určenej iba organizátorom a degustátorom vín, bolo veľmi náročné. 

Areál je pripravený!

Po degustácii sme sa zobúdzali s príjemnými pocitmi z dobre vykonanej práce, ale tiež s povinnosťou upratovania areálu. Následne na rad prišla samotná výstava vín, ktorá bola určená verejnosti. Tu sme vedeli, že návštevnosť bude omnoho väčšia. Už vo štvrtok 6.6. bolo potrebné pripraviť ryby a mäso na guláš, v piatok zachladiť vínka a v sobotu od desiatej hodiny postupne chystať areál. Ten bol na prvý pohľad nádherne pripravený, za čo vďačíme Janke Dubovskej, Monike Glasovej a Maji Drškovej. Sobotné prípravy boli spojené aj so skladaním pódia pre hudobné hviezdy. Klasické narážky na rozprávku „A je to!“, či prezývky typu „motko“ však príjemne naladili celý organizačný tím na zvyšok dňa. Marián Šaškovič s Milanom Drškom a Štefanom Dubovským navarili znova excelentný guláš, nalievači Adam Glasa, Alica Glasová, Samuel Krajčovič, Roman Novák a Richard Krajčovič pomaly pootvárali fľaše a hostesky Dana Krajčovičová a Ivana Hájeková si chystali poháriky a katalógy pre návštevníkov podujatia. 

Bufetári sprava Milan Drška, Janka Dubovská, Jozef Krajčovič a Maja Dršková.

Odbila štrnásta hodina a miesta sa začali plniť zvedavými milovníkmi vína. Tí okrem vín mohli navštíviť bufet, v ktorom Janka Dubovská, Maja Dršková, Monika Glasová, Jozef Krajčovič, Štefan Dubovský, Marián Šaškovič a Milan Drška ponúkali rôzne špeciality, ako napríklad pečené ryby, guláš, jahňacinku, rôzne druhy syrov, pagáče, praclíky a mnoho iného. Areál doslova praskal vo švíkoch, a to bolo len niečo po šestnástej hodine. V tomto čase nás svojou návštevou poctil bratislavský primátor Matúš Vallo a slovenskí hokejisti Martin Fehérváry a Daniel Demo. Poslední dvaja menovaní spríjemnili priebeh podujatia autogramiádou, ktorá rovnako ako v roku 2017 zožala veľký úspech. 

Na fotke sprava hokejisti Daniel Demo a Martin Fehérváry a organizátor Richard Krajčovič.

Ešte pred ňou však bolo potrebné odovzdať 8 hlavných cien. Samotné odovzdávanie bolo spríjemnené gratuláciou ku krásnemu výročiu známeho gocnockého vinára Alexeja Glasu, ktorý oslavoval svoje 70. narodeniny. V mene Občianskeho združenia Gocnog mu zagratulovali vedúci akcie Peter Glasa a Richard Krajčovič, rovnako ako celé publikum v sprievode hudobnej skupiny LUX, ktorá sa celý deň aj večer starala o výbornú atmosféru. Hudobníci skupiny LUX Ľuboš Zaťko, Ľubomír Granec, Martin Smák a Stanislav Glasa ml. roztancovali publikum tak, ako to vedia iba oni. To však nebolo všetko, pod taktovkou Stanislava Glasu ml. a Martina Smáka sa predstavila aj skupina Gocnog, v ktorej tiež účinkuje Adam Glasa a Jakub Glasa. Tanečné ľudovky sa teda striedali s rockovými vypaľovačkami. 

Gratulácia Alexejovi Glasovi (na fotografii vpravo) k 70. narodeninám v podaní Petra Glasu (v strede) a Richard Krajčoviča (vľavo).

Po krásnej a emotívnej gratulácii hlásateľ Richard Krajčovič so svojou nastávajúcou Ivanou Hájekovou pokračovali v odovzdávaní jednotlivých cien. Ako prvá bola odovzdaná cena pre najvyššie hodnotené víno z Jarnej pod názvom „Najlepšie Gocnocké“. Túto cenu odovzdal víťaz z roku 2018 Jaroslav Bachratý prvému dvojnásobnému víťazovi Miroslavovi Smákovi (predtým vyhral v roku 2012) za víno Veltlínske zelené, ročník 2015. Nasledovala cena pre najvyššie hodnotené víno z Cífera pod názvom „Najlepšie Cíferské“, ktorú získal Ľudovít Slovák za víno Roesler, ročník 2018. Túto cenu odovzdal hlavný bufetár Štefan Dubovský. „Najlepšie Halmešské“ odovzdal starosta obce Jablonec Slavomír Pocisk, a to Petrovi Komárovi za víno Rosa, ročník 2018, neskorý zber. Predposlednú cenu s prívlastkom najlepšie odovzdal Peter Glasa, a to vinárovi zo Šarfie alebo inak povedané z Blatného. Cenu „Najlepšie Šarfické“ si po druhý raz odniesol Radoslav Benkovský za víno Rizling vlašský, ročník 2018, neskorý zber. Cenu pre „Najlepšiu kolekciu vín“ z rúk predsedu Občianskeho združenia Gocnog Petra Bartoka si odnieslo už druhý rok po sebe vinárstvo Myslík Winery z Častej. Tomuto vinárstvu sa totižto podarilo získať štyri zlaté a jednu striebornú medailu. Posledné tri ceny boli venované šampiónom. Ako prvý prišiel na pódium „Šampión červených vín“ Peter Krajčovič z miestnej časti Cífera Pác, ktorý zabodoval s vínom Frankovka modrá ročník 2017. Túto cenu odovzdal podpredseda Občianskeho združenia Gocnog pre ekonomiku Jozef Krajčovič. Šampiónom ružových vín sa stalo vinárstvo Víno Jano z Limbachu za víno Frankovka modrá rosé, ročník 2018. Cenu odovzdala podpredsedkyňa Občianskeho združenia Gocnog pre kultúrne a spoločenské podujatia Monika Glasová. Poslednú cenu „Šampión bielych vín“ odovzdali slovenskí hokejisti Martin Feherváry a Daniel Demo. Z ich rúk si ju prevzal Martin Ulrich z Viničného za víno Chardonnay, ročník 2017. Ceny boli odovzdané a mohla sa začať zábava s hudobnými skupinami LUX a Gocnog. Program bol pripravený aj pre deti, ktoré si mohli dať pomaľovať tvár a vyblázniť sa na skákacom hrade, ktorý bol pod patronátom Katky Novákovej.

Skvelá atmosféra na 9. ročníku výstavy vín.

Akcia končila s minimálnym stavom vína a s vyčerpanými zásobami jedla v bufete. Ako sa hovorí všetko padlo na nulu. Tento skvelý deviaty ročník bola iba malá predohra pred jubilejným desiatym. Už teraz sa nesmierne tešíme a hľadáme spôsob, ktorým túto akciu ešte viac zatraktívniť. Ďakujeme všetkým vystavovateľom za poskytnuté vzorky, sponzorom podujatia za finančnú podporu, degustátorom za odborné zhodnotenie vín a organizačnému výboru za bezchybný chod výstavy. Vidíme sa o rok!